خودرو های خارجی مونتاژ شده در ایران، یک بدی بزرگ دارند:گران بودن و نایابی قطعاتشان. در ادامه ی مطلب به یکی از این قطعات یعنی گیربکس می پردازیم.
در مقاله ی فروش قطعات آریو در تهران خودروی آریو را به طور کامل بررسی کردیم. در این مقاله به طور تخصصی به گیربکس آریو می پردازیم.
گیربکس چیست؟
اصلی ترین بخش هر خودرو موتور آن است. موتور یک خودرو نیروی مورد نیاز برای حرکت خودرو را تامین می کند. سپس این نیرو باید به اجزای مختلف منتقل شود. کار انتقال نیرو به وسیله یک سیستم، متشکل از کلاچ، جعبه دنده(گیربکس) و دیفرانسیل انجام می شود.
عملکرد گیربکس
به زبان ساده گیربکس یک کنترل کننده ی سرعت است. نیروی تولید شده در موتور باید به اندازه ی لازم به چرخ ها برسد. نه بیشتر و نه کمتر.
به وسیله ی گیربکس این نیرو به صورت کنترل شده و به اندازه ی احتیاج به چرخ ها می رسد.
این امر از سرعت گیری ناگهانی جلوگیری می کند.
علاوه بر این گیربکس جهت حرکت خودرو را تنظیم می کند. حالت های دیگری مثل دنده عقب یا سکون حین روشن بودن خودرو وجود دارند که به وسیله ی گیربکس انجام می شوند.
قطعات تشکیل دهنده ی گیربکس:
چرخ دنده ها:
چرخ دنده ها در همه ی گیربکس ها به طور ثابت وجود دارند. اما نوع و تعداد آن ها متفاوت است. آنها با توجه به وظایفی که دارند میزان قدرت انتقالی از موتور به چرخ ها را تنظیم می کنند. اگر به دسته ی خودروی خود نگاه کنید، اعدادی روی آن می بینید. این اعداد همان چرخ دنده ها می باشند.
شافت ورودی یا محور کلاچ:
شافت ورودی محور محرک گیربکس است. این شافت در بخش ورودی گیربکس به چرخ دنده ای متصل می باشد. شافت ورودی از طریق کلاچ با موتور خودرو ارتباط می گیرد.
شافت خروجی یا محور اصلی:
این شافت نیروی موجود در گیربکس را به دیفرانسیل منتقل می کند.
شافت واصل یا محور زیر:
وظیفه ای این محور انتقال نیرو از شافت ورودی به شافت خروجی است.
یاتاقان یا بلبرینگ:
این قطعه وظیفه ی هماهنگی را برعهده دارد و از طریق لایه ی داخلی دندانه دار با چرخ دنده چفت می شود.

دسته دنده:
بیرونی ترین عضو گیربکس دسته دنده است. این قطعه در خودرو های اتوماتیک به طور کامل حذف می شود. در این خودرو ها مسیری H شکل برای تغییر دنده ها طی می شو که ممکن اس خودکار اتفاق بیوفتد یا کنترل آن دست راننده باشد.
میل ماهک:
یک رابط بین دسته دنده و ماهک است. راننده با حرکت دادن دسته دنده در واقع میل ماهک را حرکت می دهد. میل آهک براساس نوع گیربکس عملکرد متفاوتی دارد و تعداد آن با تعداد دنده ها قابل تغییر است.
ماهک:
ماهک یک قطعه ی خمیده ی فلزی است. نیرویی که از ط ریق دسته دنده به میل ماهک منتقل می شود. ماهک را حرکت می دهد.این قطعه با فعال کردن چرخ دنده سرعت خودرو را تنظیم می کند.
کشوی دنده:
این قطعه یک شیار دو طرفه دارد که از یک طرف ماهک و از سمت دیگر یاتاقان جعبه ی دنده برنجی درون آن قرار می گیرد.
دنده برنجی:
فرم این قطعه دندانه دار است و به سرعت با یاتاقان چفت می شود.
کاسه نمد یا عایق نشت:
این بخش از یاتاقان دربرابر ذرات گرد و غبار محافظت می کند.
مبدل گشتاور:
مبدل گشتاور جایگزین کلاچ در گیربکس های اتوماتیک است و دقیقا عملکرد کلاچ را دارد.
ساعت گیربکس:
این قطعه با هدایت کردن فشار پمپ روغن به اجزای انتقال دهنده ی نیروی موتور نتایج بهتری را به وجود می اورد.
فیلتر روغن گیربکس:
فیلتر روغن، روغن اضای را برای پمپ روغن ذخیره می کند.
باند ترمز:
باند ترمز به طور موقت چرخ دنده هارا نگه می دارد.
انواع گیربکس:

• دستی : تعویض دنده در این گیربکس ها به وسیله راننده انجام می شود. دنده های دستی ممکن است در ترافیک باعث خستگی راننده شوند اما به طور کلی بیشتر افراد این دنده را به دنده های خودکار ترجیح می دهند. به این دلیل که کنترل خودرو به طور کامل تحت نظارت راننده است. گیربکس های دستی به دو دسته تقسیم می شوند. دسته اول قدیمی شده است و عموما در موتور سیکلت ها مورد استفاده قرار می گیرد. دسته جدید تر عموما 4 یا 5 سرعته طراحی شده اند و نمونه 6 سرعته به ندرت تولید می شود.
• گیربکس ترتیبی: در این نوع گیربکس امکان تعویض دنده پشت سر هم نیست. به طور مثال نمی توانید دنده 2 را به 4 تغییر دهید. به همین دلیل گاهی رنندگی با آن برای شخص سخت و پر معضل است. این ویژگی باعث شده استفاده از این نوع گیربکس به موتور سیکلت ها محدود شود.
• گیربکس اتوماتیک: در گیربکس اتوماتیک دنده توسط خودرو انتخاب می شود و کلاچ به طور کامل حذف شده است. رانندگی با این گیربکس بسیار راحت می باشد. گیربکس اتوماتیک در ترافیک و شلوغی موجب خستگی راننده نمی شود.
انواع مختلفی از گیربکس های اتوماتیک تولید می شوند برای مثال:
گیربکس های خودکار سیاره ای: رایج ترین گیربکس خودکار می باشد. از چرخ دنده های خورشیدی سیاره ای برای انتقال نیروی موتور استفاده می کنند. کلاچ آن ها از نوع هیدرولیکی است. بیشتر آن ها معمولا 3 یا 4 سرعته ساخته می شوند اما با پیشرفت صنعت نمونه هایی با 9 سرعت هم تولید شده است.
گیربکس های AMT: این نوع گیربکس ها سیستم ساده تری دارند و در قطعات و اجزا با گیربکس های دستی مشابه هستند. به همین دلیل هزینه ساخت آن ها اقتصادی تر است. تعویض دنده در آن ها از طریق قطعات الکترومکانیکی انجام می شود.
• گیربکس های پیوسته متغیر:
یکی از محبوب ترین گیربکس ها برای شرکت های خودرو سازی گیربکس های پیوسته متغیر است. در این گیربکس تعویض دنده ها به شکل پیوسته انجام می شود و فاصله ی بین عوض شدن دنده در دنده های دستی اینجا احساس نمی شود. قطعات آن ها با قطعات معمولی که در بقیه گیربکس ها استفاده می شود متفاوت است.
• گیربکس های دوکلاچه:
جدیدترین فناوری گیربکس مربوط به این نوع دسته می باشد. ساختار آن ها شبیه به گیربکس های دستی معمولی است. دنده های زوج و فرد در آن ها در دو گیربکس مجزا قرار گرفته اند. این نوع گیربکس ها معمولا به صورت 5 و 6 سرعته در خودرو های لوکس تولید می شوند. خودروهای اسپرت و مسابقه ای در آن ها دارای 7 سرعت می باشند.
• گیربکس تیپ ترونیک:
از ابداعات شرکت پورشه است و در انحصار این شرکت می باشد. شبیه به گیربکس های خودکار معمولی عمل می کند. امکان تعویض دنده توسط راننده پیش از تعویض دنده بطور خودکار وجود دارد. امکان دنده معکوس توسط راننده هم در این مدل فعال است.
• گیربکس تیپ ترونیک S:فرق این تیپ با نوع ترونیک هنگام تعویض دنده خود را نشان می دهد. راننده در تیپ ترونیک برای عوض کردن دنده باید حالت کنترل دستی را فعال کند.اما در این تیپ بدون فعال کرن این حالت امکان تعویض دنده وجود دارد.
• گیربکس شیفت ترونیک: این نو تفاوت خاصی با ترونیک اس ندارد و کارایی یکسانی دارند. فقط ممکن است دسته دنده آن ها در میانه ی کنسول تعبیه شده باشد.

علائم خرابی گیربکس:
هرگونه نقص و خرابی در گیربکس باید به سرعت پیگیری و رفع شود. در ادامه به برخی مشکلاتی که ممکن است در زمینه ی گیر بکس به آن برخورد کنید می پردازیم.
شنیدن صدای زوزه هنگام تعویض دنده: اگر هنگام دنده عوض کردن به صدای زوزه برخورد می کنید، احتمال زیاد گیربکس شما دچار ساییدگی شده. این مشکل با مراجعه به تعمیرگاه معتبر به راحتی حل می شود.
شنیدن صدای زوزه هنگام رها کردن کلاچ: احتمالا ایراد از معیوب بودن بلبرینگ می باشد.
به هنگام حرکت، دو دنده از یک ماهک بیرون می زند: این ایراد معمولا از معیوب بودن یا شکستن فنر و ساچمه ماهک یا خلاصی و سائیدگی بیش از حد میل ماهک و ماهک می باشد.
کلیه دنده ها به جز 4 زوزه می کشد: کارشناس ها معتقدند در قسمت زیرین ساچمه ها سائیدگی و کچلی دو طرف میل دنده اتفاق افتاده است.
همه ی دنده ها بیرون می زند: اگر دنده و یا واشر مسی بیش از حد مجاز دچار ساییدگی باشند این مشکل را به وجود می آورند.
کلیه دنده های تعویضی تولید صدا می کنند:
سه دلیل می تواند داشته باشد: معیوب بودن سیستم کلاچ، رگلاژ نبودن کلاژ، معیوب بودن دیسک و صفحه ی کلاچ و نشت مایع از زیر ماشین: رنگ روغن گیربکس قرمز می باشد. بنابراین اگر روغن قرمز مشاهده کردید معمولا مربوط به آسیب شدید چرخ دنده ها است.
روغن گیربکس چیست؟
روغن گیربکس تعویض دنده ها را روان تر می کند. همچین نسبت به روغن موتور طول عمر بیشتری دارد زیرا با بخش های گرم و پر حرارت در ارتباط نیست.معمولا هر 30 هزار کیلومتر (معادل یک سال) روغن موتور تعویض می شود.
اگر متوجه تغییر رنگ روغن و یا استعمال سوختگی شدید روغن گیربکس را عوض کنید.
گیربکس آریو:
خودروی آریو شتاب چندان بالایی ندارد. در مسیر های دشوار مثل سراشیبی و سربالایی راننده را اذیت می کند بنابراین این خودرو گیربکس ضعیفی دارد. یعنی امکان خرابی و معیوب شددن گیربکس آن در مقایسه با بقیه گیربکس ها بسیار بالاتر است.
بنابراین راننده ای خودرو باید به طور مرتب سلامت این قطعه را مورد بررسی قرار دهد این امر از آسیب های احتمالی تا حد زیادی می کاهد.
تعویض به موقع روغن گیربکس یکی از مهم ترین مواردی است که فرد باید مورد بررسی قرار دهد.
همچنین هر زمان متوجه ی صدای جدیدی شدید سریعا به مکانیک مراجعه کنید. خرابی گیربکس می تواند به طور جدی موتور ماشین شما را دچار مشکل کند.

تعمیرگاه گیربکس آریو در تهران:
در این مطلب به بیان اهمیت گیربکس در خودری آریو پرداختیم. طبق تجربه ی چند ساله ی آریو یدک حقی در این باره گیربکس آسیب پذیرترین و در عین حال مهم ترین قطعه ی این خودرو می باشد. بنابراین کوچترین هشداری بنا بر خرابی این قطعه باید به سرعت بررسی شود. نکته ی مهم در مورد تعمیر این خودرو استفاده کردن از دانش و تجربه ی یک مکانیک متخصص و ماهر است.
ما به شما تعمیرگاه گیربکس حقی را معرفی می کنیم.
از ویژگی های این تعمیرگاه خدمات با کیفیت، قطعات اصلی و با دوام بالا و بهترین قیمت بازار می باشد.
کارشناسان و متخصصان ما در آریو یدک حقی هر مشکلی را به سرعت شناسایی کرده و با جدید ترین روش های روز آن را برطرف می کنند.